StartUp-Interview: Floris Toorenburg

Floris is mede-eigenaar van een internationale bordspellen distributeur. Zij distribueren bordspellen door heel Europa en Engeland. Inmiddels hebben ze een partner in Amerika en zijn en hij en zijn compagnon bezig met partners in Oceanië en Azië. Floris onderneemt nu 3 jaar, maar heeft zijn onderneming ongeveer 2 jaar geleden opgestart. Daar heeft het Centrum voor Ondernemerschap een hele belangrijke en begeleidende rol ingespeeld. En in 2 jaar tijd heeft hij dat weten uit te laten groeien van een kantoor op een zolderkamer naar 2 magazijnen, waaronder een in Dronten met meer dan 2500 verschillende spellen. “Het is echt heel vet. We hebben echt een model gecreëerd in de bordspellenbranche wat nog niet bestond en waar zoveel mensen op aan gaan. Het geeft ons de gelegenheid om te groeien waar we maar naartoe willen”, zegt Floris.

Studie en Ondernemen

Anders dan andere bedrijven

“Wij zijn een partij die verkoopt aan zowel bedrijven als aan particulieren. We brengen allerlei kleine merken bij ons binnen en we gaan voor hen alles versturen wat ze willen: naar consument, bedrijf, maakt niet uit. We automatiseren het en versturen het voor ze.” Floris’ bedrijf, Meeples bordspellen, heeft voor hen een infrastructuur gebouwd en tegelijkertijd verkopen ze hun voorraad door aan hun eigen winkeliers en hun consumenten. Hierdoor blijft hun eigen voorraad altijd bewegen.

 

De combinatie studie en ondernemen

Afgelopen jaar is Floris afgestudeerd op Commerciële Economie en hij volgt nu de master Business & Sales. “Ik hoef alleen op woensdagmiddag en -avond naar school, dus combineer het op deze manier. Daarnaast vond ik studeren altijd heel leuk, dus dit vond ik wel tof om ernaast te doen. Verder volop bezig met Meeples. Er past niets anders meer bij. Het is fulltime werken.”

Het starten van een onderneming

Hoe zijn onderneming is gestart, noemt Floris zelf een dom verhaal. Corona brak uit en hij was op zoek naar een spelletje. Hij had mijn adblocker aanstaan en zag dus geen advertenties. “Ik kwam erachter dat er geen advertenties zaten op de bordspellenbranche, dus ik dacht ‘ok, laat ik dit eens veroveren’. Ik had een groothandel gevonden die wel voor mij wilde leveren. Ik ben een webshop begonnen voor 1 euro en het duurste van dit alles was de KVK. Toen ben ik begonnen en na een week kwam ik erachter, toen ik mijn Google Ads opende, dat er meer concurrentie op zat dan ik had verwacht. Hoe kon ik dat nou hebben gemist? Dat was omdat ik mijn adblocker had aanstaan en daarom kon ik dat niet zien. En toen dacht ik: ik heb hard gewerkt de afgelopen 2 maanden, we gaan er nu mee door. We zien wel waar het schip strandt.”

Toen was er voor Floris geen weg meer terug. Hij vond de Anton Pieck puzzels, die zo goed in de online verkoop werkten. Een voorraad stond in zijn studentenkamer, maar op een gegeven moment kon dat niet meer. Dus hij moest een besluit nemen: of volle bak gaan of verkopen. “Ik raakte in gesprek met mijn compagnon, hij is 38 jaar en woont in Dronten (daar kom ik zelf ook vandaan). We kenden elkaar nog niet. We kwamen op zoveel nieuwe ideeën en besloten om samen verder te gaan. We zagen steeds nieuwe problemen in de bordspellenbranche die wij wel ‘zouden oplossen’ en vandaar dat we nu staan waar we nu staan.”

 

Door het dak heen

Op het moment gaat het heel hard. Twee dagen per week is Floris in Dronten. “We gaan echt door het dak heen. We waren startup, we zitten nu in een scale-up en volgend jaar mkb. We nemen meer personeel aan. Heel bijzonder. Allemaal met eigen geld en kennis. We krijgen ook echt enthousiaste reacties van onze klanten.”

 

Energie krijgen van eigen ideeën en uitvoering

Energie krijgt Floris van heel veel dingen: het feit dat je dit voor jezelf doet. Dat wat je bedenkt, ook zelf kan uitvoeren. “Je moet af en toe wel collega’s en je compagnon overtuigen, maar je kan het wel zelf doen. En wat ik het allerfijnste vind is dat ik geen 9 tot 5 baan heb. Ik heb geen baas zijn die zegt dat ik op een bepaalde tijd ergens moet zijn. Vorig jaar ben ik 2 weken vanuit Italië gaan werken. Dat soort dingen kunnen dus ook.”

De hulp van het CvO

“In het 2e jaar van mijn opleiding had ik al een eigen bedrijf; een bordspellenwebshop. Ik moest in die periode stage gaan lopen en ik wilde kijken wat mijn mogelijkheden waren: mijn bedrijf verkopen, eventueel fuseren. Ik kwam het CvO tegen en heb een afspraak ingepland. Ik kwam in gesprek met Corine Janssen en dat was eigenlijk zo enorm fijn.” Floris geeft aan dat Corine hem erg geholpen heeft bij zijn keuzeproces, waarbij zij het voor elkaar hebben gekregen dat hij stage mocht lopen in zijn eigen bedrijf. Uiteindelijk werd ze ook zijn coach, maar dan moest hij ook meedoen met een intervisiegroep (voorloper van de Business Booster). “Dat was helemaal super. En zo heeft Corine me de afgelopen 2 jaar begeleid tot de helft van vorig jaar. Ik voel me nog altijd heel erg met CvO verbonden.” Floris heeft veel gebruik van het CvO gemaakt en de subsidies die worden aangeboden. Het enige wat hij niet heeft gehad is de Startersvoucher. Daarvoor was zijn onderneming al te ver. “Ik heb de TOP ondernemersregeling gehad en de hbo take off subsidie. Corine heeft dit aangevlogen en ons met de juiste mensen in contact gebracht. Ons doel was om de duurzaamste spellenfabriek van de wereld bouwen. Wij kregen een subsidie van de overheid van 38.000 euro om onderzoek te doen binnen de bordspellenbranche.”

 

De tip van Floris

De allerbelangrijkste tip van Floris is: gewoon doen. “Wees niet bang om te falen. Iedereen wil je eigenlijk wel helpen, dus vraag om hulp. Ga eens praten met CvO, daar krijg je zoveel nieuwe tips en informatie. Ga niet iets starten, als je niet iets van waarde kan toevoegen aan de maatschappij of in een andere vorm. Ga niet alleen kijken hoe je snel geld kan verdienen, maar daar voeg je niet echt iets meer aan toe.”