Over Orion

Innovatieve Gelderse startups die willen groeien en hulp zoeken binnen de regio worden geholpen door Orion. Dit samenwerkingsverband van tien partners (zie hieronder) helpt door middel van een inhoudelijk programma en een uitgebreid netwerk ambitieuze ondernemingen met business development, investeringen en competentie-ontwikkeling.

Orion is actief in de sectoren Energie, Creatief en ICT/Smart Industry/Artificial Intelligence. Ook crossovers met de sectoren Food en Health kunnen gebruik maken van de kennis en het netwerk van Orion.

Orion maakt gebruik van het Startup Fonds Gelderland, Health Valley (Briskr) en Food Valley (StartLife). Orion is een organisatie die wordt ingeschakeld als een ondernemer bij een van de tien partners aanklopt of vanuit de regiocontacten bij Orion terechtkomt.

Provincie Gelderland

Orion begeleidt en ondersteunt Gelderse start-ups in hun bedrijfsontwikkeling. Deze startende ondernemers werken aan producten en diensten in de sectoren Energie, Creatief en ICT. Deze vernieuwende producten en diensten dragen bij aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken, zoals digitalisering, energietransitie of woningnood. Provincie Gelderland draagt daarom financieel bij aan Orion, omdat we geloven in de innovatiekracht van bedrijven om een slimme, schone en sociale provincie te houden.

Financieringslandschap

Hierbij het overzicht van de financiële instrumenten in het organiserend vermogen van Gelderland:

0

ArtEZ hogeschool voor de kunsten is een hbo-opleiding met locaties in Arnhem, Enschede en Zwolle. ArtEZ leidt op voor beroepen waarin kunst, kennis en creativiteit centraal staan.

 

Het ArtEZ Business Centre helpt studenten met hun werk buiten en na ArtEZ. Alle kennis die van pas kan komen voor studenten die na hun studie gelijk aan de slag willen, wordt door ons verzameld en doorgegeven aan opleidingen, docenten, studenten en alumni. We beantwoorden vragen, delen informatie en bemiddelen tussen kunstenaar en werkveld.

 

website ArtEZ

3

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is één van de grootste kennisinstellingen van Nederland. De HAN verzorgt het onderwijs vanuit de campus in Arnhem en Nijmegen.

 

Binnen de HAN is het Centrum voor Ondernemerschap (CvO) het aanspreekpunt voor ondernemerschap. Voor studenten die gaan studeren aan de HAN én een eigen onderneming willen gaan starten, biedt het CvO unieke kansen.

Het Centrum voor Ondernemerschap is dé springplank naar succesvol ondernemen. Ze inspireren, informeren én begeleiden bij toekomstig ondernemerschap van studenten.

 

Het CvO biedt de volgende diensten aan: startersbegeleiding, hulp bij financiering, workshops & trainingen, events over ondernemerschap, begeleiding bij afstuderen/stage in je eigen bedrijf, Minor Onderneem de Zakenreis! en Top Ondernemers Regeling, ondernemerschapsonderwijs.

 

website HAN

 

4

Kiemt is een netwerk actief in de energietransitie en de circulaire economie. Een innovatief ecosysteem bestaande uit vertegenwoordigers van bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden, zoals gemeenten en de provincies Gelderland en Overijssel. Kiemt zoekt via het netwerk van participanten naar kansen door te scouten, te screenen en te ondersteunen. Zo transformeren ideeën naar vernieuwende en levensvatbare en duurzame producten, diensten en bedrijven. Kiemt ondersteunt actief startende en groeiende ondernemers in Oost-Nederland. Kiemt doet dit voor ondernemers die nieuwe technologieën of diensten ontwikkelen om de energietransitie en circulaire economie aan te jagen en te versterken.

 

Bij een innovatief idee komen vragen en uitdagingen op technologisch en bedrijfskundig terrein waarmee Kiemt ondernemers kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door ze te koppelen aan samenwerkingspartners en ze te helpen aan bedrijfsfinanciering.

 

website Kiemt

5

Oost NL is de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies Gelderland en Overijssel versterken wij de regionale economie. We laten ondernemers duurzaam innoveren, investeren en internationaliseren. Voldoende goede startende ondernemers zijn van wenselijk belang voor een gezonde regionale economie en daarom ondersteunen wij ook deze doelgroep. We doen dit bijvoorbeeld met de Startversneller en de Groeiversneller.

Binnen de Startversneller kun je een voucher aanvragen om een coach in te huren. In het programma de Groeiversneller kun je met een voucher een specialist inhuren die je helpt met je groeiplan. Daarnaast voeren we het Investor Readiness Programma uit. In dit programma worden bedrijven in 10 weken klaargestoomd voor een propositie aan een investeerder.  Ook vanuit onze innovatiefondsen kunnen we mee-investeren in ondernemingen.

 

website Oost NL

6

Vernieuwende ideeën zijn een van de drijvende krachten achter de economie. Daarom steunt de Rabobank beginnende ondernemers met kennis, geld en netwerken.

 

De Rabobank biedt, naast speciale diensten en fondsen, veel extra’s. Zo ondersteunt Rabobank startende ondernemers met kennis via het platform Ikgastarten.nl. Samen met regionale en landelijke partners organiseren we bijeenkomsten en ontwikkelen we programma’s. Ook stimuleert de Rabobank innovatieve start-ups met prijzen, zoals de prestigieuze Rabo Duurzame Innovatieprijs.

 

website Rabobank

7

Mercator Launch is de pre-incubator voor beginnend ondernemerschap op de Heyendaal Campus in Nijmegen en onderdeel van de Radboud Universiteit.

 

Onze missie is het stimuleren van ondernemerschap en innovatie. Niet alleen binnen de Radboud Universiteit, maar voor de hele regio. We willen ondernemende geesten versterken, innovatieve bedrijfsideeën helpen ontwikkelen en laten zien, en de startende ondernemers ondersteunen die met deze ideeën komen. Dit doen we door verschillende programma’s aan te bieden die helpen het idee om te zetten in een oplossing of om te co-creëren met anderen. Daarnaast kunnen we helpen met financiering en IP-bescherming, coaching en bieden we lab- en werkplekken aan binnen ons netwerk.

 

website Radboud Universiteit

8

Schuilt er in jou een succesvolle ondernemer? Bij hogeschool Saxion ontdek je dat al tijdens je opleiding. Ons Centrum voor Ondernemerschap helpt je met het opzetten van je eigen bedrijf. We moedigen je aan om te ondernemen met plezier, aandacht én betekenis voor je omgeving.

 

website Saxion

9

SmartHub Incubator Industry verbindt: wij brengen bedrijven en startups samen. Wij faciliteren in ontwikkeling, kennisdeling en coaching van starters door ervaren ondernemers. Tevens bieden we een netwerk van bedrijven en productiefaciliteiten aan startups. Dat doen we als open innovatiecentrum in de Achterhoek waar startups, productontwikkelaars en ondernemers samenkomen. En waar talent altijd centraal staat.

 

Startups in de SmartHub Incubator Industry werken aan gezamenlijke thema’s en eigen innovatieprojecten door middel van bijvoorbeeld robotica, IOT, sensor technology, additive manufacturing en vision.

 

website SHII

10

Het Green Entrepreneurship Centre (GEC) is een kenniscentrum binnen Hogeschool Van Hall Larenstein. Het GEC schoolt en begeleidt ondernemende studenten, alumni en (toekomstige) ondernemers. Start-ups en projecten gericht op duurzaam en innovatief ondernemen worden door het centrum ondersteunt. Het GEC is er voor alle studenten en alumni, ongeacht de opleiding die er bij Hogeschool Van Hall Larenstein is gevolgd. Het centrum werkt met een uitgebreid netwerk waarin faciliteiten, begeleiding en kansen geboden worden.

Onze missie is het bevorderen en ondersteunen van duurzaam ondernemerschap van onze studenten en alumni. We bieden studenten, alumni én bedrijfsleven een inspirerend kenniscentrum met veel mogelijkheden om zich te bekwamen en ambities te realiseren.

 

website Van Hall Larenstein