StartUp-Interview: Daan Janmaat

Vanuit zijn opleiding Sportkunde, had Daan Janmaat in zijn 2e studiejaar een vak genaamd ‘ondernemende sportkundige’. Hierbij moest je een conceptplan verzinnen voor een onderneming en daarna schrijf je daar een marketingplan voor. Hoe zet je dit fictief in de markt? Daan zat in een groepje van 4 en ze wisten eigenlijk tot op de laatste dag niet wat ze moesten doen. Zowie, 1 van de 4 uit het groepje (nu zijn compagnon) had een bierpongtoernooi, maar hij wilde iets met knikkers doen. “Op dat moment speelde dat heel erg, ook op TV had je een programma ‘Marble Mania’ en dat was helemaal in”, aldus Daan. Daar wilden zij op inhaken. Zowie kende wel een productdesigner en die vond het leuk om mee te denken. Ze hebben wat designs laten maken en haalden het vak met een 9! Maar was het daarmee klaar? Voor de jongens niet.

Via 'Pitch for the Future' naar 'HAN Centrum voor Ondernemerschap'

“We hebben verschillende professionals gesproken bij StartUp Nijmegen en werden gevraagd om mee te doen met Pitch for the Future”. Je pitcht blind en kan daarmee geld winnen en je netwerk verbreden. Daan en Zowie presenteerden dit samen en kregen veel positieve reacties. Corona was net uit het wegtrekken uit de samenleving, dus dit was hun kans! Ze huurden een flexplek bij StartUp Nijmegen en bespraken met school hoe ze dit konden aanvliegen; een studie én een onderneming. Zo kwamen in contact met Corine Janssen van het Centrum voor Ondernemerschap (CvO) van de HAN.

BusinessBooster en StartersVoucher

Daan en Zowie zaten in de eerste lichting van de BusinessBooster. “We vonden het heel waardevol om te zien hoe andere ondernemers het doen. Wat kunnen we van elkaar leren? Je motiveert elkaar ook om meters te maken.” Daarnaast kregen ze de StartersVoucher, een bedrag van 2500 euro om een start te maken met je bedrijf. “Zakelijk gezien lijkt het niet veel, maar het is heel handig om een website te laten bouwen en de eerste dingen rond te krijgen voor je bedrijf.”

 

 

Meerwaarde van de starterscoaching van Corine Janssen

Een tussenjaar was nodig

“We hebben een tussenjaar genomen om Marble Pong een kickstart te geven. Wij zijn nu bezig met een nieuwe partner voor Marble Pong, een geldschieter en iemand waarmee we een volgende start mee kunnen maken. En hopen we dat we kunnen groeien. Ook mijn ouders zagen in dat ik druk bezig was met Marble Pong en snapten dat ik een tussenjaar wilde nemen.” Dat heeft er wel voor gezorgd dat er wat druk van zijn studie afging.

 

Het spel spelen geeft zoveel energie

Wat Daan het allerleukste vindt, is het spel spelen, vooral met onbekenden. En dan met name als zij zeggen dat het spel veel leuker is dan ze verwacht hadden. “Net voor de Kerst hebben wij de pre-orders afgeleverd bij iedereen. En we kregen warme reacties, video’s en foto’s van mensen die Marble Pong speelden tijdens de feestdagen en oud & nieuw. Zo leuk om te zien en te horen.”

 

Doelen halen en blijven dromen

In het eerste jaar van hun business, hebben Daan en zijn compagnon geen enkel doel behaald. Ze waren te ambitieus en wellicht een tikkeltje naïef. Ze hopen met de relaunch zo’n 560 spellen te verkopen. Ze proberen hoge doelen te stellen, want wie klein droomt, blijft klein. “Corine van het CvO heeft ons echt geleerd om ook van het kleine te genieten. Dus bij elk behaald doel, groot of klein, vieren we het.”

De tip van Daan

Daan geeft als tip mee aan startende ondernemers dat ze niet bang moeten zijn om te vragen. Echt iedereen in de ondernemerswereld wil helpen, maak daar gebruik van. “Vraag degene die je gesproken hebt of hij/zij nog iemand kent die waardevol kan zijn. Dat heb ik zelf te weinig gedaan, maar zou ik zeker aanraden.”