Luuk Wiehink en Roel Oortgiesen

Earn-E BV | CO2, energie en kosten besparen met real-time data

 

EARN-E is het meest betaalbare energiemonitoringsysteem voor huishoudens en kleinbedrijf op de markt. EARN-E biedt verschillende producten waarmee het kleinbedrijf en consumenten door real-time data via een slimme meter hun energieverbruik, kosten en CO2-uitstoot kunnen verminderen.

 

De producten van Earn-E bestaan uit:

 

  • Een energiemonitor die wordt aangesloten op de P1-Poort van de slimme energiemeter.
  • Een app die de data van de slimme meter data in het aangesloten gebouw visualiseert.
  • Een desktop data-analyse portaal waar de realtime data van gebouwen geanalyseerd wordt.
  • Een API waarmee de ruwe slimme meter data kan worden verwerkt tot nieuwe cloud-to-cloud toepassingen.

EARN-E app

Door het inzicht dat de EARN-E app biedt, bespaart een huishouden gemiddeld 3% op het stroomverbruik en gemiddeld 4% op het gasverbruik (Bron: ECN Energieonderzoek Centrum Nederland). Voor een huishouden betekent dit een gemiddelde kostenbesparingen van € 70,- per jaar en een CO2-reductie van 181,5 kg per jaar. Met de data-analyse portaal kunnen adviseurs samen met gebruikers (huishoudens en kleinbedrijf) aan de hand van de data van de slimme meter van het gebouw, de juiste verduurzamingsmaatregelen bepalen om de energierekening verder omlaag te brengen en te verduurzamen. Ook wordt het systeem gebruikt om een totale besparing van een individueel huishouden, een bedrijventerrein, appartementencomplex, VVE, of zelfs een hele gemeente gedurende een langere (renovatie) periode in kaart te brengen. Met de API kan de realtime slimme meter data worden verwerkt in een eigen ICT-omgeving en kan iedereen met realtime data van de slimme meter aan de slag.

Er ligt een grote markt (nationaal en internationaal) om met de EARN-E producten aan de slag te gaan. Er zijn al enkele jaren energiemonitoren op de markt. Deze zijn relatief duur en vaak technisch ingewikkeld om aan te sluiten. Hier hebben voornamelijk de early adapters gebruik van gemaakt. De early majority is klaar om met energiebesparing via monitoring aan de slag te gaan. Bovendien wordt er door de overheid aangestuurd op besparing, en speelt data een steeds belangrijkere rol in de energietransitie. Met het betaalbaar aanbieden van realtime data uit de slimme meter kan EARN-E hier een belangrijke rol in gaan spelen.

Lening Orion

De Earn-E BV is op 12 december 2018 opgericht door de Arnhemse ondernemers Roel Oortgiesen en Luuk Wiehink. Beide oprichters zijn afgestudeerd aan de ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en zijn al enkele jaren lid van Kiemt. Ze worden vanuit Orion ondersteund met een lening. Via de lening wordt het product gereed gemaakt voor marktintroductie, kunnen de eerste klanten worden binnengehaald en zal er omzet gegenereerd worden uit verkoop van het product. In fase 2 van de lening zal de productie en het bedrijf opgeschaald worden. Tot een belangrijke speler in het aanbieden van data uit de slimme meter. Lokaal, nationaal en internationaal. De verkoopstrategie is geënt op het reseller model. Hierin werken ze met launching customers. Ben jij zo’n launching costumer? De oprichters horen graag van je!

Volg Earn-E