Startup-Stories: HAN University of Applied Sciences

In gesprek met Einte Visser over Absolute Cycling, Volta Energy en Bondi.

 

Einte Visser vertelt over drie uitgesproken ondernemers met een verhaal, een nieuw idee en heel veel geduld om hun producten op de markt te brengen. Als starterscoach van het HAN Centrum voor Ondernemerschap begeleidt Einte de drie ondernemers tijdens en na hun studie op de HAN.

Absolute Cycling van Harm Giesen

 

Harm Giesen is wielrenner in hart en nieren. De vele uren op de racefiets gebruikte hij om een nieuwe fietscomputer te ontwikkelen. Eén die beter, en vooral eenvoudiger, functioneert dan de bestaande computers. Hij ontwikkelde een slimme computer waarbij je geen externe sensoren nodig hebt op de fiets.

 

‘Harm is gestart met enkel een goed idee, dat zich ontwikkelde tot een ware onderneming.’ Einte Visser

 

Via Orion konden we hem een netwerk aanbieden bestaande uit kennis, contacten en kapitaal. Denk aan een cursus als de Startup Accelerator, wetenschappers van de Radboud Universiteit die hem hielpen met de techniek achter de satellietverbindingen, leningen die via fondsen verworven konden worden of bedrijven die Harm konden bijstaan. Allemaal lijntjes die via Orion verbonden zijn aan Harm, maar die hij zelf vol enthousiasme en overtuiging heeft aangegrepen.

Is er al een computer op de markt? Nee nog niet, maar deze gaat er zeker komen. De eerste computers zijn al verkocht, met het volle geloof in de fietscomputer!

 

Kijk voor meer informatie op de website van Absolute.

Volta Energy van Roel Beumer

 

De Startersvoucher die Roel Beumer ontving, werd meteen geïnvesteerd in een aanhangwagen die hij volbouwde met zonnepanelen. Deze aanhangwagen voorziet festivals van groene energie. Inmiddels is het concept uitgebreid met 3 modellen waaronder een enorme vrachtwagenoplegger met 144 zonnepanelen!

 

Roel studeerde werktuigbouwkunde aan de HAN, Tijdens de minor Ondernemen heeft Harm meegedaan aan het Startersvoucher-traject. Je schrijft een plan, stelt een begroting op en vervolgens pitch je het product aan de jury. Door het verkrijgen van deze voucher groeide Roels geloof in zijn product. Dit heeft geleid tot enorme ontwikkeling in zijn onderneming, een groei in honderdvoud.

 

Samen met zijn broer heeft hij het bedrijf Volta Energy opgericht. Vanuit Orion hebben we hen kunnen helpen met kennis, contacten en kapitaal. De kennis door deelname aan de cursus Startup Accelerator en een onderzoeksubsidie die hij heeft gekregen. Kapitaal doordat hij een lening heeft gekregen vanuit een Startup Fonds. En contacten door hem te koppelen aan verschillende netwerken van Orion.

 

‘Ik ontving een mail van de NPO dat ze kandidaten nodig hadden voor het nieuwe programma Dragons’ Den. Ik heb direct de naam van Roel doorgegeven. Bijzonder wat één mail voor een bedrijf kan betekenen.’ Einte Visser

 

Aangezien het product van de broers Beumer vooral gericht was op de festivalmarkt, moesten ze dit jaar de bakens verzetten en een gehele nieuwe markt benaderen. Dit betekent dat je als bedrijf veerkrachtig moet zijn en dat is Volta Energy. Inmiddels zijn ze goed gerepresenteerd in de bouw (infra) sector.

 

Kijk voor meer informatie op de website van Volta Energy.

Max Schalow en Chingiskhan Kazakhstan van Bondi

In de grote Europese steden zie je elektrische steps en fietsen waarmee je als toerist door de stad kan rijden. Waarom heeft Nederland dit nog niet? Deze vraag stelden de studenten Max Schalow en Chingiskhan Kazakhstan en dit leidde tot de start van hun onderneming. Ze ontwikkelden elektrische steps voor de Nederlandse steden zodat iedereen eenvoudig, en duurzaam, door de stad kan reizen.

 

Je vraagt je af: waarom heeft een groot bedrijf dit nog niet ontwikkeld voor Nederland? In Europa struikel je erover. Dit heeft te maken met de Nederlandse wetgeving en de Stint waarmee eerder een tragisch ongeluk is gebeurd. Max en Chingiskhan zijn bezig met het ontwikkelen van een step die wel kan worden goedgekeurd door de Rijksdienst voor Wegverkeer. Met het geld van de Startersvoucher zijn ze naar China afgereisd om een step te laten produceren die aan alle Nederlandse voorschriften voldoet. Hun studie International Business maakt het mogelijk om professioneel zaken te doen met China, waardoor de technische skills op een professionele manier aangepakt konden worden!

 

Inmiddels kunnen ze door een verkregen lening starten met de lancering van elektrische deelfietsen in Arnhem. Het is een eerste pilot waarbij je door middel van een slimme app overal in Arnhem een elektrische fiets kan gebruiken.

 

‘Deze studenten hebben een groot geloof in hun onderneming, ze zijn student, lenen veel geld, groeien als onderneming maar hebben nog niks verkocht, dat moet allemaal nog gebeuren.’ Einte Visser

 

Als onderwijsinstelling moedigen we deze studenten aan in hun ondernemerschap en zijn we trots op wat ze al bereikt hebben. Via het netwerk van Orion proberen we ze zoveel mogelijk te helpen, maar deze jongens doen het vooral zelf!

 

Kijk voor meer informatie op de website van Bondi.