Startup-Stories: SmartHub Incubator Industry

In gesprek met Gerben Peet over Bombo Bikes, CoZo en Bekking 3D

 

SmartHub Incubator Industry is een coöperatie die vanuit één centrale plek in de Achterhoek startups helpt om van een idee een bedrijf te maken. SmartHub Incubator Industry (SHII) helpt starters via hun netwerk van gerenommeerde bedrijven. Zij bieden naast kennis en een werkplek, ondersteuning aan de startups om hun product te ontwikkelen. Gerben Peet, incubator manager van SHII, vertelt over 3 van de 10 startups met een interessant businessmodel die door hem zijn begeleid.

Bombo Bikes van Thierry Crolla

Thierry Crolla, student aan de HAN, had een lijst met dertig bedrijfsideeën verzameld. Per idee deed hij onderzoek naar de marktpotentie met daarbij als voorwaarde dat hij er zelf enthousiast van werd. Vervolgens ging hij van start met één idee: de Bombo Bike. Een Italiaans retro-scootermerk samengevoegd met een fietsontwerp.

 

Toen Thierry via een pitch bij SmartHub Incubator Industry (SHII) terechtkwam, is er meteen actie ondernomen om samenwerkingen te zoeken. Hij werd gekoppeld aan coach Iginio Voorhorst, een succesvolle ondernemer. Voorhorst bracht Thierry in contact met een websitebouwer, een fietsenfabrikant voor de productie en een befaamde ontwerper voor de designfiets.

 

‘Thierry begrijpt de business van zijn startup heel goed,
maar hij heeft nog niet de productkennis en de technische achtergrond.
Wij kunnen hem koppelen aan experts uit onze achterban.’ Gerben Peet

 

Naast geschikte contacten zorgt SHII voor financiële ademruimte. SHII financiert in het begin tweederde van factuurbedragen en bouwt dit steeds verder af naarmate de startup groeit. Op dit moment wordt het eerste prototype gemaakt van de Bombo Bike en binnenkort volgt een crowdfunding.

 

Op de HAN is Thierry Crolla ondersteund door docent en ondernemerschapscoach Einte Visser bij het maken van de eerste stappen in zijn bedrijf. Hierdoor heeft Crolla de startersvoucher via Orion kunnen krijgen. De mensen die met hem werken roemen hem omdat hij zijn zaken goed op orde heeft, hij veel onderzoek heeft gedaan, hij open staat voor feedback en kritiek, maar wel zijn eigen plan trekt. Hij is een schoolvoorbeeld op het gebied van ondernemers-skills.

 

De grote uitdagingen voor Bombo Bikes zijn zowel de doelgroep als de verkoop. Het is geen fiets van 500 euro, maar een stijlicoon. De Bombo Bike is te koop voor een specifieke doelgroep die houdt van een bijzondere design-fiets. Branding is hierbij heel belangrijk. De ervaring moet aanspreken. SHII zoekt juiste partners, binnen hun netwerk of dat van Orion, die willen aanhaken bij de ontwikkeling van Bombo Bikes.

 

Kijk voor meer informatie op linkedin van Thierry Crolla.

 

CoZo van Jeroen Thiele

 

CoZo van Jeroen Thiele bevindt zich in een vroeg stadium, maar is uniek in zijn soort. Thiele wil een robotarm ontwikkelen die gemonteerd kan worden op een Autonoom Rijdend Voertuig. Hij heeft zijn uitvinding CoZo genoemd. Grote fabrieken maken gebruik van Automated Guided Vehicles (AGV’s) die uit een magazijn producten pakken. Op dit moment worden deze machines begeleid door mensen wat in het concept van Jeroen Thiele niet meer nodig is. Hij wil deze repetitieve, automatische handeling naar een hoger niveau tillen.

 

Thiele heeft veel kennis opgedaan door zijn werk in fabrieken en bij CNC Totaal waar hij de software van productiemachines zoals CNC draai- en freesbanken aanstuurt. De link met deze software en de CoZo robotarm is snel te leggen, het is namelijk dezelfde soort techniek. Met zijn kennis en ervaring kan hij fabrieken verder digitaliseren en automatiseren. De fabriek moet de machine worden, in plaats van machines die losstaand werken in de fabriek.

 

CoZo past bij de industrie en netwerken van SHII. Thiele kent de leveranciers voor de basisonderdelen van zijn machine, terwijl SHII de contacten heeft die gespecialiseerd zijn in het uitdenken van de propositie.

 

‘CoZo is nog niet geholpen binnen Orion. Wat zou de Radboud Universiteit kunnen betekenen? Kunnen we CoZo koppelen aan technische studenten? Of kunnen we de casus van CoZo voorleggen aan het Business Development Team?’ Gerben Peet

 

Om dit bedrijf tot een succes te maken moet er veel focus komen op de ontwikkeling van het product. Het systeem is ingewikkeld en de markt ontwikkelt heel snel dus het moet niet te lang blijven sluimeren. Binnenkort komt de eerste robotarm inclusief AGV in de werkruimte van SHII te staan. Vanuit dat prototype kunnen er stappen gemaakt worden!

 

Kijk voor meer informatie op linkedin van Jeroen Thiele.

Bekking 3D - Niels Bekking

Het bedrijf van Niels Bekking brengt geen product op de markt maar levert diensten. Bekking heeft jarenlang op verschillende plekken gewerkt en zich gespecialiseerd in 3D tekenen. Hij ontwikkelde een 3D scantechnologie waarbij hij kapotte, moeilijk te vervangen onderdelen van specialistische machines, motoren of auto’s, scant en natekent in 3D. Vervolgens zet hij de tekening om tot een reproduceerbaar product waardoor machines weer kunnen draaien.

 

‘De dienst van Niels is heel tastbaar en hij heeft een helder businessplan.
Waar wij hem vooral bij helpen is de klantenkring. We hebben zijn technologie gedeeld in ons netwerk waardoor de eerste drie opdrachten voor Bekking 3D binnen zijn.’ Gerben Peet

 

Niels is serieus bezig met het uitbreiden van zijn netwerk. Om veel opdrachten te genereren moet hij bekender worden door het opbouwen van een grote klantenkring. SmartHub Incubator Industry helpt hem met pr en het ontwikkelen van een website. Mogelijk kan het netwerk van Orion in de toekomst meer voor het bedrijf betekenen.

 

Een valkuil voor deze startup is de schaalbaarheid van het bedrijf. De scan komt voort uit het brein van Niels Bekking, niet uit de software. Het is een combinatie van zijn handelingen. Voor de toekomst moet Bekking besluiten of hij het ziet zitten om een team samen te stellen en zijn kennis te delen met werknemers. Voor nu zijn er in ieder geval genoeg stappen te maken voor de groei van Bekking 3D.

 

Kijk voor meer informatie op de website van Bekking 3D.