Startup-Stories: Van Hall Larenstein

In gesprek met Jitse Schaafsma over Pangies en Autarky Agri

 

Van Hall Larenstein, University of Applied Sciences, is de meest groene opleiding van Gelderland. Naast de aandacht voor natuur en duurzaamheid, is ondernemen een belangrijk speerpunt in het curriculum. Jitse Schaafsma, manager Food & Business, bespreekt twee startups van studenten. Schaafsma begeleidt de studenten om hun duurzame ideeën te ontwikkelen en hun bedrijven te laten groeien!

Panggies van Jorik Roodink

 

Pannenkoeken. Een heel simpel en erg lekker recept. We weten allemaal dat het niet zo gezond is. En eigenlijk willen we onze kinderen ook leren meer gezonde groentes te eten. Dit bracht eerstejaars studenten van voedingstechnologie op het idee een gezonde pannenkoekmix op basis van groenten te maken: Panggies.

 

Gedurende de opleiding zijn de studenten Jorsia, Scarlett, Hazel, Rebeca, Jorik en Julia het idee verder gaan uitwerken. Zo hebben ze binnen de opleiding Agri-Business een businessplan opgesteld en hebben ze het concept Panggies gepresenteerd tijdens een door Orion georganiseerde beurs. Met succes! Tijdens deze beurs was één van de externe partijen, namelijk de Rabobank, bijzonder enthousiast over het product. Panggies hebben zelfs op de SIAL-Foodbeurs in Parijs gestaan, waardoor ze veel publiciteit kregen en zelfs de communicatieprijs hebben gewonnen.

 

Het project is begonnen met een kleine groep eerstejaars studenten. Op dit moment is Jorik Roodink eigenaar van het bedrijf. Jorik heeft een ondernemende houding en wil met Panggies de voedingsmarkt veroveren. Hij heeft ondertussen veel onderzoek gedaan en flink geïnvesteerd in het product. Maar wij haken graag aan in zijn proces, want Jorik loopt tegen uitdagingen aan. Denk hierbij aan bescherming van zijn product binnen de voedingsindustrie, laboratoriumonderzoek, opschaling van het bedrijf, pr en communicatie.

 

‘Wij onderzoeken wat Orion voor Panggies kan betekenen. We zijn nu bezig met het Startersvouchers traject, maar dat is nog maar het begin.’ Jitse Schaafsma

 

Kijk voor meer informatie op de website van Panggies.

 

Autarky Agri van Britte van Die

 

 

Nederland is een grote exporteur van technologie voor de agrarische sector. Diezelfde sector staat voor een aantal duurzaamheids-uitdagingen waarvoor dringend een oplossing dient te komen, zowel in de grootschalige als de kleinschalige landbouw. Derdejaars studente Britte van Die, van de opleiding Agri Business, heeft samen met haar medestudenten, Viraj Deshmukh, deze uitdaging enthousiast opgepakt. Samen hebben ze een technologisch concept op basis van circulaire economie bedacht waarmee het mestoverschot in kleinschalige landbouw mogelijk kan worden opgelost.

 

‘De deelconcepten bestaan al langer, maar het finetunen van het product nog niet. Hier zit veel specialistische kennis in. Britte is terughoudend in het delen van deze kennis want we zijn aan het onderzoeken hoe we hier octrooi op kunnen aanvragen.’ Jitse Schaafsma

 

dia is een belangrijke handelspartner voor Nederland en VHL heeft nauwe onderwijsbanden met een aantal Indiase onderwijsinstellingen. Britte ziet India dan ook als eerste exportland voor haar idee.

 

Maar voor het zover is zijn er nog wat uitdagingen waar ze graag ondersteuning van Orion zou willen ontvangen. Bijvoorbeeld, hoe bescherm je het idee? Hoe zorg je voor een volwaardige pilot? Waar kun je investeerders vinden?

 

Britte is overigens niet stil blijven zitten. Haar Belgische partner Smartfarmers is op dit moment druk bezig met het eerste ontwerp van een pilot. Zodra dit ontwerp klaar is, kan hopelijk de eerste test worden uitgevoerd.

 

Jitse Schaafsma geeft aan dat hij trots is op dit innovatieve idee en wil namens VHL Britte en Viraj graag verder ondersteunen bij de doorontwikkeling van dit concept.