Juul Koene

Juul Koene is in 2017 afgestudeerd bij de opleiding Interaction Design. Juul vertelt in deze blog over de startersvoucher van € 2.500,- die zij heeft ontvangen.

Wat het lijkt....

De Startersvoucher. “Wanneer je net bent afgestudeerd en een idee hebt zoals ik had dan weet je soms niet helemaal waar je moet beginnen. Op aanraden van eerder afgestudeerde vrienden ben ik gaan praten bij het Art Business Centre van ArtEZ. Ik begon voor mezelf, maar waar begin je als je een concept rondom een medisch hardware product wil realiseren maar geen idee hebt hoe het allemaal werkt in die wereld? Na enkele gesprekken werd ik gewezen op de Startersvoucher, waar ik met mijn idee voor in aanmerking zou kunnen komen. Ik besloot na onderzoek in samenwerking met Bart Huydts van het Art Business Centre om een applicatie rondom mijn concept hiervoor in te dienen. En met succes. In eerste opzicht lijkt het bedrag 2.500 euro van de Startersvoucher aardig wat en als net afgestudeerde dacht ik:

 

‘Wauw, 2.500 euro om mijn bedrijf verder te ontwikkelen’, maar in de praktijk stelde deze 2.500 euro niets voor. Althans niet op de manier zoals je zou denken.

Wat het is...

In de basis is het Startersvoucher een voucher van 2.500 euro die je kunt besteden aan vooronderzoek of voorbereidende activiteiten van je eigen bedrijf. Het geld heeft mij de mogelijkheid gegeven om via een ander platform in Gelderland, de Startversneller, een business developer in te huren en een deel van mijn concept te waarborgen. Want met 2.500 euro kom je als beginnend ondernemer niet ver.

 

De Startersvoucher zorgt ervoor dat je mensen leert kennen. In mijn geval was ik op zoek naar kennis. Mensen die verstand hadden van de dingen waar ik geen verstand van had. Hoe werkt het opzetten van een bedrijf? Waar moet je rekening mee houden? Het ontwikkelen van een hardware product, hoe breng je dit naar de markt? Medische richtlijnen, whut? Gelderland Valoriseert, het Startersvoucher en het Art Business Centre hebben mij de kennis gegeven waarmee ik mijzelf als ondernemer en mijn bedrijf mee verder heb weten te ontwikkelen.

 

De business developer heeft mij geholpen om alle key punten te onderzoeken van mijn concept en focus te houden op waar ik heen wil: het lanceren van een medisch product dat gezondheidszorg toegankelijk gaat maken voor velen. Dit onderzoek bracht mij in contact met vele mensen die mij hun kennis hebben overgedragen. Zo ben ik onderdeel geworden van het Health Valley Netwerk, waar ontzettend veel zorg professionals zich bevinden. Kennis die ik kan gebruiken om mijn concept waarde te geven. Ook ontzettend veel ondernemers, klein en groot, hebben mij geholpen meer kennis te vergaren. Hierdoor ben ik een wereld van ondernemen binnengestapt waarbij je op dat moment nog maar een klein zaadje bent onderaan een gigantische boom met allemaal ondernemers en kansen. Je leert dat je niet zomaar van A naar B kan, maar dat je ontzettend veel bergen tegen gaat komen en al helemaal in mijn geval. Het ontwikkelen van een medisch hardware product doe je niet in één dag.

Wat heeft het betekend...

De Startersvoucher heeft voor mij op weg geholpen. De eerste stap naar het bouwen van een sustainable en goed doordacht bedrijf is gezet. Het heeft mij de kans gegeven om mijn bedrijf en product zodanig te ontwikkelen dat ik toegelaten werd binnen verschillende incubators en accelerators voor Startups. Die hebben mij op hun beurt weer verder geholpen met de ontwikkeling van mijn product en bedrijf. Het Startersvoucher heeft mij de kans gegeven om mijn bedrijf te valideren tot een punt dat ik in aanmerking zou komen voor een wat grotere subsidie waar ik een haalbaarheidsonderzoek mee kan opzetten. Hierin heb ik weer de technische haalbaarheid van mijn product kunnen testen. Inmiddels ben ik incorporated en ben ik hard aan het werken richting de publieke lancering van mijn product (ja inmiddels van concept doorontwikkeld naar product).

 

Was ik zonder de Startersvoucher zover gekomen? Dat zullen we nooit weten. Wat ik wel weet is dat de Startersvoucher mij de kans heeft gegeven mijzelf als ondernemer te ontwikkelen en mij net het stukje extra vertrouwen heeft gegeven om te worden wie ik vandaag de dag ben. Het heeft gezorgd dat ik met vol vertrouwen door blijf bouwen aan mijn bedrijf. Zodat ik hier een product uit kan laten rollen dat daadwerkelijk het verschil kan gaan maken.

 

 

Volg Juul

Kijk voor meer informatie op de website van Juul Koene.