Startup: Harm Giesen | Absolute Cycling

Harm Giesen is oprichter en eigenaar van Absolute Cycling, makers van een innovatieve fietscomputer die gebruikers zo min mogelijk afleidt tijdens het fietsen, met een sterke focus op nauwkeurigheid en gebruiksgemak. Het bedrijf bevindt zich in een nieuwe fase nu het eerste product klaar is voor verkoop. In gesprek met Harm.

Hoe ben je op het idee gekomen voor dit product en wat maakt jouw product anders dan dat van de concurrenten?

Ik heb zelf jarenlang competitief gefietst en ben rond mijn twintigste gestopt. Daarna ben ik fietsen meer gaan waarderen voor de ervaring, zonder constant naar een fietscomputer te hoeven kijken. Ik miste echter wel basisinformatie zoals snelheid en locatie. Dit bracht me op het idee om een fietscomputer te ontwikkelen die niet invasief is, maar wel alle essentiële informatie biedt.

 

Onze fietscomputer is nauwkeuriger en heeft een minder afleidende interface. Zo is onze foutmarge bij het meten van hoogteverschillen aanzienlijk lager dan die van de concurrentie. Hierdoor hoeven gebruikers niet te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de gegevens, wat bijdraagt aan hun focus en motivatie tijdens het fietsen.\

 

Waar sta je nu met je bedrijf? En welke ontwikkelingen heb je voor ogen?

We bevinden ons nog in de startupfase, hoewel we al flink gegroeid zijn. We hebben bijvoorbeeld recent ons eerste product gelanceerd, maar we zijn nog steeds aan het groeien en hebben nog niet de “Death Valley” volledig doorstaan. Wanneer we break-even halen, kunnen we ons echt een scale-up noemen.


Op dit moment hebben we 12 collega’s, en volgende maand komen er nog twee collega’s bij, waarmee we op 14 uitkomen. We hebben sinds kort een algemeen directeur, Chris, en we hebben mensen in managementrollen, zoals marketing en development. Daarnaast hebben we een supply chain-coördinator en diverse engineers, vooral software-engineers. We willen softwareontwikkeling van de fietscomputer in huis halen, terwijl we momenteel nog gebruikmaken van externe partijen voor de app en cloud.

 

Het ontwikkelen in eigen beheer is kostbaar en uitdagend, maar we durven het nu aan omdat we het juiste talent kunnen aantrekken. Het geeft ons meer controle en flexibiliteit in een nieuwe fase van ons bedrijf. Een van onze nieuwe collega’s komt van ASML en is bereid om een lager salaris te accepteren om voor Absolute Cycling te werken, wat laat zien dat het bedrijf aantrekkelijk is voor talent.

Over uitdagingen, ondernemerschap en trots

Tijd en geld blijven de grootste uitdagingen. Alles duurt altijd langer dan gepland, wat de kosten verhoogt. Daarnaast is het moeilijk om als nieuw merk tussen de gevestigde namen zoals Garmin te komen.

 

Het samenwerken met een eigen gepassioneerd team vind ik het leukst aan ondernemen. Ook al zijn er soms tegenslagen, ik ga altijd met plezier naar mijn werk omdat ik weet dat we samen aan iets bijzonders werken.

 

Het meest trots ben ik op dat ons product, ondanks de vele uitdagingen, uiteindelijk succesvol is geworden. We hebben nu zelfs influencers, zoals Rainmaker, die het product testen en enthousiast zijn, en dat is echt iets om trots op te zijn.

Hoe heeft de ondersteuning van het CVO jou geholpen? En wat is jouw gouden tip?

Het verkrijgen van de eerste investeringen was een grote uitdaging, omdat er veel tijd en geld nodig waren om het proof of concept te realiseren. HAN Centrum voor Ondernemerschap (CvO) heeft me enorm geholpen met een eerste lening, waarmee ik het proof of concept kon opzetten. Hiermee konden we ook patenten aanvragen. Daarnaast kreeg ik professionele pitch-trainingen en toegang tot een waardevol netwerk, wat ons veel steun en vertrouwen heeft opgeleverd.

 

Mijn gouden tip is: Denk goed na over de risico’s en wees bereid beslissingen te nemen op basis van de best beschikbare kennis op dat moment. Je moet durven kiezen en niet terugkijken met spijt, zelfs als een keuze later niet de beste bleek te zijn.